„Drumska Strela“ i Laboratorija za polimerna istraživanja se vratili sa takmičenja u Italiji

„Drumska Strela“ i Laboratorija za polimerna istraživanja se vratili sa takmičenja u Italiji

Studenti-istraživači Laboratorije za polimerna istraživanja vratili su se u utorak sa prvog Formula Student takmičenja u sezoni, održanog u Italiji u mestu Varano de’ Melegari, na kom su postigli zapažene rezultate.

Tokom nultog dana takmicenja, 19. jula, takmičari su postavili svoje kampove i registrovali se, nakon čega su im organizatori poželeli dobrodošlicu na svečanoj ceremoniji otvaranja. U klasi vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem nadmetao se čak 51 tim.

Prvi i drugi dan takmičenja bili su predviđeni za statički deo i tehnički pregled bez kog tim ne može da pristupi dinamičkim disciplinama. Prvog dana je prezentovana analiza troškova, a drugog biznis plan i dizajn. Desetak članova tima, među kojima su i dve studentkinje LPI-a, predstavilo je dizajn vozila za ovu godinu.

„Drumska Strela“ je zauzela četvrto mesto za analizu troškova i deseto mesto za odbranu dizajna pred inženjerima iz najvećih auto-moto kompanija, čime je postignut najbolji rezultat tima u statičkim disciplinama do sada, čak 270 od 325 poena, odnosno visoko peto mesto u konkurenciji od 51 tima! Tehnički pregled vozila je takođe prošao bez većih poteškoća, kao i testiranje spremnosti iskakanja vozača iz vozila u slučaju incidenta, test buke, naginjanja i kočenja, čime je vozilo dobilo sve potrebne nalepnice i tim je već u toku drugog dana imao zadovoljstvo da posmatra svoje vozilo na stazi.

U dinamičkim disciplinama ubrzanja i osmice došlo je do manjih tehničkih problema, koje su članovi brzo rešili i tim je zauzeo šesnaesto i petnanesto mesto, redom. Usledio je autokros, koji predstavlja uvod u najtežu trku, trku izdržljivosti, koja nosi trećinu bodova u ukupnom plasmanu. Prema rečima vozača, formula nikada nije bila stabilnija u uskim krivinama, koje su ključne na stazi Formula Student takmičenja. Međutim, zbog poteškoća sa motorom, čija snaga nije mogla da se iskoristi u potpunosti, tim je u ovoj disciplini zauzeo 21. mesto. Poslednji, peti dan takmičenja, rezervisan je za najbitniju trku od 22 km, trku izdržljivosti, koju nekolicina timova uspe da završi. Uprkos naporima članova tima, problemi sa motorom prevazilazili su njihove mogućnosti. Odluci da se odustane od poslednje dinamičke discipline doprinela je i nemogućnost nabavke određenih delova nedeljom.

„Drumska Strela“ je osvojila 380 od 1000 poena, i zauzela 20. mesto u konkurenciji od 51 tima. Studenti su se vratili u Beograd sa potvrdom da su spremni za odbranu statičkog dela na predstojećim takmičenjima u Češkoj i Nemačkoj, ali i motivisani za prevazilaženje svih tehničkih problema.

Više slika na linku https://www.facebook.com/polymlab/?ref=aymt_homepage_panel