FS ALPE ADRIA

FS ALPE ADRIA

Student – istraživač Laboratorije za polimerna istraživanja (Dragana Borjan), zajedno sa drugim članovima Formula Student tima „Drumska Strela“, učestvovala je na takmičenju FS Alpe Adria. Takmičenje je održano 22. i 23. septembra na kartodromu Bura u Rijeci u prvoklasnoj organizaciji Riteh Racing Team-a. Učesnici su veoma zadovoljni odabranom lokacijom, sama staza je prevazišla očekivanja, te su uz dobre vremenske prilike timovi imali sve uslove za testiranje svojih bolida.

Studenti Univerziteta u Beogradu su se nadmetali sa pet Formula Student timova iz regiona: Riteh Racing Team (Rijeka), FSB Racing Team (Zagreb), Superior Engineering (Ljubljana), Grand Prix Engineering (Maribor), FESB Racing Team (Split). Takođe, učestovao je i jedan Moto tim iz Splita.

Timovi su razmenili iskustva, probleme i inženjerska rešenja kojim su ih prevazišli. Ovaj događaj je bio veoma značajan kako za dodatna ispitivanja sistema na vozilu, tako za ostvarivanje novih kontakta i povezivanje sa Univerzitetima u regionu.

Kao i na svim Formula Student događajima akcenat je bio na bezbednosti učesnika u čijoj se funkciji i izrađuju bolidi, te su pre vožnje sva vozila prošla tehnički pregled. Potom je testirana sposobnost vozača da za 5 s iskoče iz vozila u slučaju nesreće. Prvi dan bio je predviđen za dve dinamičke discipline: ubrzanje i autokros. Tokom testiranja ubrzanja svaki od dva vozača iz tima ima po tri pokušaja, a vreme najboljeg pokušaja se preračunava u poene. U ovoj dinamičkoj disciplini je „Drumska Strela“ bila treća, iza timova iz Rijeke i Ljubljane, uz ostvareno vreme od 3,172 s na 55 m i osvojenih 80,22 poena od 100, koliko nosi ova disciplina. U drugoj dinamičkoj disciplini, autokrosu, dva vozača voze po tri kruga, od kojih vreme najbržeg kruga ulazi u konačan skor. U dinamičkoj disciplini autokros studenti Univerziteta u Beogradu su zauzeli četvrto mesto od šest timova, odnosno 95,08 od 125 bodova za najbolje vreme kruga od 41,281 s.

Drugi dan takmičenja bio je rezervisan za najbitniju dinamičku disciplinu, koja ujedno nosi i najviše poena, trku izdržljivosti. Iz svakog tima su dva vozača vozila po deset krugova. „Drumska Strela“ je sa sjajnih 15:09,454 min bila za manje od jedne sekunde iza organizatora Riteh Racing Team-a, odnosno u poenima osvojila je 274,76 od mogućih 275.

U ukupnom plasmanu tim iz Beograda osvojio je 450,06 od 500 poena i zauzeo visoko drugo mesto. Dodatno, Beograđani su kući poneli i pehar za najbrži krug za koji im je trebalo samo 43,009 s.